El conveni de no doble imposició amb Espanya continua pendent del pacte respecte com queda la referència a l’intercanvi d’informació fiscal.

Mariano Rajoy en Bilbao. Imagen tomada por Ike...
Mariano Rajoy en Bilbao. Imagen tomada por Iker Parriza (Photo credit: Wikipedia)
El conveni de no doble imposició amb Espanya continua pendent del pacte respecte com queda la referència a l’intercanvi d’informació fiscal.

És una situació complexa. Andorra i Espanya tenen un acord de l’any 2010 pel qual s’estableix un intercanvi d’informació a la demanda. Vol dir que quan l’Estat veí vol informació sobre un ciutadà al qual se l’està sotmetent a una investigació s’envia la petició de dades a Andorra si se sospita que ha tingut moviments econòmics al Principat. És un model molt garantista per a l’investigat, amb protecció judicial i que des del 2010 s’ha utilitzat molt poques vegades. Andorra el compleix escrupolosament.
    La negociació del conveni de no doble imposició ha portat Espanya a demanar, segons diferents fonts properes a les converses, que s’actualitzi el model d’intercanvi. Es tracta de plantejar que la informació a la demanda ja reculli els principis que l’OCDE està desenvolupant per implementar a partir del 2016. El sistema és el mateix, però amb alguns canvis, com ara que la petició d’informació podrà ser grupal. Ara es permet que sigui només per a un individu i el nou criteri de l’OCDE permetrà que en la petició s’hi afegeixin altres persones (com ara la parella, els pares, els socis...) que puguin tenir relació amb el cas que s’investiga.

Clàusula afegida
La negociació no ha acabat, però tot apunta, segons les mateixes fonts, que aquest acabarà sent el model d’intercanvi al qual es farà referència en el conveni. Però l’acord també inclourà una clàusula per la qual si Andorra passa a assumir el sistema d’intercanvi automàtic d’informació fiscal que està negociant amb la Unió europea i amb l’OCDE, també passarà a ser aplicable amb Espanya. Aquesta circumstància s’entén, a menys que canviïn molt les coses, com una petició més estètica que pràctica, ja que si Andorra assumeix l’intercanvi automàtic amb l’OCDE també ho estarà fent en referència a Espanya.
    Des del Govern, segons altres fonts, s’entén que el camí marcat respecte a l’intercanvi automàtic no varia amb la clàusula que s’inclourà en el conveni de no doble imposició amb Espanya. L’executiu ja ha signat un compromís amb l’OCDE pel qual l’intercanvi automàtic s’aplicarà en el moment en què es faci de forma multilateral. Si les principals places financeres mundials estan disposades a assumir-lo el 2018 Andorra també ho farà.
    Cal recordar que l’intercanvi automàtic implica que si, per exemple, un alemany fa moviments financers, automàticament Andorra hauria de comunicar a Alemanya la informació. En tot cas, el model final d’aquest sistema encara s’ha de tancar perquè segurament en els detalls serà on es conegui l’abast real de la mesura. Per exemple, s’està parlant de la possibilitat de deixar exempts els comptes inferiors a 150.000 euros o establir certs límits segons en quines operacions. La retroactivitat està descartada.

La  visita de Rajoy
L’intercanvi d’informació està retardant la finalització del conveni de no doble imposició, fins al punt que és difícil establir quan es rubricarà. Teòricament ja hauria d’estar acabada amb la previsió inicial de tenir-la llesta perquè Mariano Rajoy la signés en el viatge que tenia previst fer a Andorra al desembre. L’estada del president del govern espanyol ja se situa més al gener que al desembre (gairebé impossible) però se segueix treballant amb la teoria de tenir llest el conveni perquè el rubriqui el polític gallec quan vingui al Principat. Aquest requisit significaria que el text final hauria d’estar enllestit durant el desembre. La clau passa per consensuar l’article respecte a l’intercanvi d’informació.

http://diariandorra.ad/index.php?option=com_k2&view=item&id=37267&Itemid=380


Comentarios

Entradas populares de este blog

Comprar EAU-THERMALE AVÈNE Xeracalm A.D. Crema relipidizante en Gran Farmàcia Andorra. La Crema relipidizante XeraCalm A.D alivia las pieles muy secas con tendencia a la dermatitis atópica y al picor gracias a la combinación de activos excepcionales

Autocaravanas de ocasión Sierra Nevada, las mejores autocaravanas de segunda mano y seminuevas en España. https://autocaravanassierranevada.com/ Si estás pensando en comprar una autocaravana de segunda mano o seminueva,

La Sangria Grill Restaurant à Meritxell. Notre Chef cuisinera Le Couscou... Les prochains vendredis soir et le week-end à La Sangria Grill Restaurant à Meritxell. Notre Chef cuisinera Le Couscous, un plat tout à fait, équilibré avec tous les ingrédients indispensables pour faire un repas sain est agréable